Witam
Mimo ze jestem na diecie, nie katuje się nią, mam ochotę na coś słodkiego a wiec to jem.
A mój kodeks moralnej kobiety na diecie mówi jedno: nie kupuj zrób sama.
Z rana wpadłam na myśl o wypiekach na drożdżach, dziś robię również chleb, pomyślałam sobie mam dżem jagodowy, fajnie byłoby zjeść jagodziankę.
Zrobiłam zatem utęsknione tutaj w Hiszpanii Jagodzianki.
składniki na 6 dużych jagodzianek:
- 250 g maki
- 8 g drożdży suchych
- szczypta soli
- 1 jako
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- szczypta wanilii lub cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru.
Nadzienie: dżem z jagód
Kruszonka
100 g mąki
100 g cukru
100 g masła naturalnego
Suche składniki mieszam ze sobą dokładnie, dodaje jajko, mieszam a następnie dolewam powoli letnie mleko.
Całość wyrabiam ok 10 minut miedzy czasie dodając olej dalej wyrabiając.
Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce, na około 60-90 minut, przykrywam papierowym ręcznikiem.
Ciasto wyjmuje, chwile wyrabiam na blacie,dziele na 6 porcji, robię kulkę lekko rozpłaszczam i układam na blaszce przykrywając ściereczką, ponownie na 15 minut odstawiam w ciepłe miejsce.
Po 15 minutach ciasto rozwałkowuje i nadziewam dżemem jagodowym solidnie 2 łyżki
zaklejam boki i formuje "Jagodziankę", układam na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.
Dajemy jeszcze naszym jagodzianką podrosnąć dlatego jeszcze 5 minut niech sobie podrosną.
A miedzy czasie
Piekarnik nastawiam na 200*C
Białko jaja roztrzepuje widelcem.
Robię kruszonkę
Miękkie masło ucieram z cukrem, i stopniowo dodaje mąkę i wyrabiam kruszonkę widelcem.
Jagodzianki smaruje na wierzchu białkiem i opruszam kruszonką.
Wstawiam do piekarnika na 15 minut.
Wyciągam studzę na kratce i gotowe.
U mnie już znikają
Są pycha, to taka namiastka Polski w Hiszpanii.
pozdrawiam
Komentarze
Prześlij komentarz