Przejdź do głównej zawartości

Jagodzianki - pyszne z dżemem z jagód.

Witam

Mimo ze jestem na diecie, nie katuje się nią, mam ochotę na coś słodkiego a wiec to jem.
A mój kodeks moralnej kobiety na diecie mówi jedno: nie kupuj zrób sama.

Z rana wpadłam na myśl o wypiekach na drożdżach, dziś robię również chleb, pomyślałam sobie mam dżem jagodowy, fajnie byłoby zjeść jagodziankę.

Zrobiłam zatem utęsknione tutaj w Hiszpanii Jagodzianki.



składniki na 6 dużych jagodzianek:

  • 250 g maki
  • 8 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 1 jako
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta wanilii lub cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru.
Nadzienie: dżem z jagód

Kruszonka

100 g mąki
100 g cukru
100 g masła naturalnego


Suche składniki mieszam ze sobą dokładnie, dodaje jajko, mieszam a następnie dolewam powoli letnie mleko.
Całość wyrabiam ok 10 minut miedzy czasie dodając olej dalej wyrabiając.
Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce, na około 60-90 minut, przykrywam papierowym ręcznikiem.

Ciasto wyjmuje, chwile wyrabiam  na blacie,dziele na 6 porcji, robię kulkę lekko rozpłaszczam i układam na blaszce przykrywając ściereczką, ponownie na 15 minut odstawiam w ciepłe miejsce.

Po 15 minutach ciasto rozwałkowuje i nadziewam dżemem jagodowym solidnie 2 łyżki
zaklejam boki i formuje "Jagodziankę", układam na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.
Dajemy jeszcze naszym jagodzianką podrosnąć dlatego jeszcze 5 minut niech sobie podrosną.



A miedzy czasie
Piekarnik nastawiam na 200*C

Białko jaja roztrzepuje widelcem.

Robię kruszonkę
Miękkie masło ucieram z cukrem, i stopniowo dodaje mąkę i wyrabiam kruszonkę widelcem.
Jagodzianki smaruje na wierzchu białkiem i opruszam kruszonką.


Wstawiam do piekarnika na 15 minut.
Wyciągam studzę na kratce i gotowe.



U mnie już znikają
Są pycha, to taka namiastka Polski w Hiszpanii.

pozdrawiam





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak ćwiczyć na stepperze? Efekty ćwiczeń.

Witam Na mojej zszywce rozpropagowałam ćwiczenia na stepperze co mnie niezmiernie cieszy. Stepper jest cudownym mini urządzeniem do gubienia zbędnych kilogramów. W mojej przygodzie z stepperem udało mi się zgubić kilka zbędnych centymetrów,ujędrnić nogi i wysmuklić łydki. Jak prawidłowo ćwiczyć na stepperze? Przed każdym treningiem pamiętajmy o rozgrzewce.  Rozgrzewka musi być zrobiona, w przeciwnym bądź razie mogą pojawić się problemy z kolanami . Krótka rozgrzewka 5 minutowa nikomu nie zaszkodzi, mogą być to: wymachy nóg,  pajacyki,  kilka skrętoskłonów   Skip w miejscu Trening na stepperze samo cardio. Na stepperze można ćwiczyć codziennie, ale czy ma to sens na dłuższą metę?  Nie, niestety nie ma, szybko się on znudzi i wyląduje w szafie lub pod łóżkiem. Codziennie ćwiczenia są monotonne i po pewnym czasie organizm się do nich przyzwyczaja. Jak zatem ćwiczyć na stepperze? Polecam treningi 3-4 razy ...

Chleb Żytni na drożdżach ze słonecznikiem oraz siemieniem lnianym.

Chleb Żytni na drożdżach ze słonecznikiem.  Te chleb nie jest tak łatwy jak moje poprzednie wymaga czas i pobrudzenia rąk. 500 g mąki pszennej 300 g maki razowej 600 g wody ciepłej (nie wrzątku ani za letniej) 2 łyżeczki soli himalajskiej 100 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 9 g drożdży świeżych  Suche składniki umieszczam w misce i mieszam ze sobą, dodaje samą wodę (bez drożdży). Następnie wyrabiam cisato ok 5-10 minut, odstawiam do odpoczęcia, nastpenie w 20 ml wody rozpuszczam drożdże i dodaję do ciasta teraz wyrabiam kolejne 10 minut. Ciasto przekładam do miski nasmarowanej oliwą. Masa jest klejąca,tak musi być, nie dorzucać maki chyba że jest zbyt rzadka wtedy tylko odrobinę. Ciasto co 30 minut trzeba " rozciągać"tzn. przekładam na tzw kopertkę (z dna miski przekładam ciasto ku górze) i tak co 30 minut aż do upływu czasu ok 2,5h Po tym czasie foremkę smaruje oliwa i oprószam otrębami pszennymi, ciasto przekładam do foremek i przykrywam f...

Dieta Pudełkowa - Lunchboxy na Niedzielę

Witam Lunchboxy na jutro Łatwo, zdrowo kolorowo. Zajmuje mi to nie całą godzinę pracy. 5 posiłków Śniadanie owsianka z mlekiem i kawa Box 1  Sałatka z tuńczykiem Pomidor, sałata lodowa, tuńczyk z puszki,oliwki oraz pieprz. Box 2 Makaron pełnoziarnisty z szpinakiem i owczym serem (szpinak ugotowany z szklanką rosołu, zmiksowany z jogurtem greckim) Papryka pieczona,groszek. Box 3 Placek pełnoziarnisty z jogurtem i bananem Placek (zmielone płatki owsiane,banan,jajko, miarka odżywki białkowej,cynamon,mleko kokosowe)  Usmażony na suchej patelni pod przykryciem, wysmarowany jogurtem greckim, bananami,orzechami i wiórkami kokosowymi. Box 4 Pierś indyka z makaronem pełnoziarnistym Makaron penne, szpinak z poprzedniego sosu, pierś indyka smażona w przyprawach na oliwie (papryka,oregano,pieprz,czosnek)