Przejdź do głównej zawartości

Domowy Chleb Pełnoziarnisty - Pan integral hecho en casa.

Witam

Dziś przepis na mój ulubiony domowy chlebek pełnoziarnisty.
__________________________________

¡Hola
Hoy en día, la receta de pan de grano entero hecho en casa favorita.






W Hiszpanii modne są bagietki, aby znaleźć dobry pełnoziarnisty chleb trzeba się za nim nachodzić.
Jestem na diecie, zatem unikam białego pieczywa.
Nie ma nic pyszniejszego jak kromka chleba z masłem i mlekiem z własnego wypieku.
Sama radość i pewność że jemy zdrowiej, bez spulchniaczy i konserwantów.

Przepis na dwa chlebki do mniejszych foremek.



  • 800 g mąki pełnoziarnistej,
  • 16 g suchych drożdży, 
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli, 
  • 2 szklanki wody letniej, 
  • dodatkowo pestki dyni oraz słonecznika i kminek
Do dużej miski przysypuje wszystkie suche składniki i dokładnie ze sobą mieszam.
Do suchych składników dodaję stopniowo letnią wodę, i zaczynam delikatnie mieszać ze sobą.
Ciasto pierw wyrabiam nożem, a następnie wyrabiam je ręką, ciasto wyrabiam ok 5-10 minut.
Czas odstawić chlebek do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Po godzinie przekładam ciasto na stolnicę i dodaje nasiona, delikatnie wyrabiam ponownie ciasto.
Dwie małe keksówki wykładam papierem do pieczenia i porcjuje do nich chleb.
Chlebki odstawiam jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewam na 200*C i wkładam chlebki, piekę 60 minut i gotowe.



_____________________________________

Receta para dos panes a moldes más pequeños.


800 g de harina integral,
16 g de levadura seca
1 cucharada de azúcar
1 cucharada de sal
2 tazas de agua tibia,
además, las semillas de calabaza y de girasol y el comino

En un recipiente grande przysypuje todos los ingredientes secos y mezclar bien juntos.
Respecto a los ingredientes secos, añado agua tibia poco a poco, y empiezo a mezclar suavemente juntos.
Amasar la masa primero con un cuchillo y luego se amasa a mano, amasar la masa unos 5-10 minutos.
Tiempo de lado el pan a subir en un lugar caliente durante unos 60 minutos.
Después de una hora de traducir la masa sobre una tabla de amasar y añadir las semillas, ligeramente amasar la masa de nuevo.
Dos pequeños keksówki forrada con papel de horno y les dispense el pan.
Los panes se dejó reposar durante 30 minutos en un lugar cálido.
Calentar el horno a 200 * C y poner panes, hornear 60 minutos y listo.




Chlebek jest pycha, nie kruszy się, smakuje pysznie i jest syty - co mnie bardzo cieszy w dobie spulchniaczy .
___________________________

El pan es el orgullo, no friable, su sabor es delicioso y está lleno - me hace muy feliz en la era de los rellenos.


A tutaj moje posiłki z chlebkiem

Kanapki z guacamole, mozzarellą i pomidorem, czarne oliwki.
Sałatka z mixem sałat,quacamole, jajko sadzone "na parze", pomidor i nasiona.
__________________________________

Y aquí mis comidas con pan


Sándwiches con guacamole, queso mozzarella y tomate, aceitunas negras.
Ensalada de lechuga mezcla, guacamole, huevo frito "en la mano" semillas de tomate, y.



Polecam i Smacznego
Pozdrawiam



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak ćwiczyć na stepperze? Efekty ćwiczeń.

Witam Na mojej zszywce rozpropagowałam ćwiczenia na stepperze co mnie niezmiernie cieszy. Stepper jest cudownym mini urządzeniem do gubienia zbędnych kilogramów. W mojej przygodzie z stepperem udało mi się zgubić kilka zbędnych centymetrów,ujędrnić nogi i wysmuklić łydki. Jak prawidłowo ćwiczyć na stepperze? Przed każdym treningiem pamiętajmy o rozgrzewce.  Rozgrzewka musi być zrobiona, w przeciwnym bądź razie mogą pojawić się problemy z kolanami . Krótka rozgrzewka 5 minutowa nikomu nie zaszkodzi, mogą być to: wymachy nóg,  pajacyki,  kilka skrętoskłonów   Skip w miejscu Trening na stepperze samo cardio. Na stepperze można ćwiczyć codziennie, ale czy ma to sens na dłuższą metę?  Nie, niestety nie ma, szybko się on znudzi i wyląduje w szafie lub pod łóżkiem. Codziennie ćwiczenia są monotonne i po pewnym czasie organizm się do nich przyzwyczaja. Jak zatem ćwiczyć na stepperze? Polecam treningi 3-4 razy w tygodniu co drugi dzie

Chleb Żytni na drożdżach ze słonecznikiem oraz siemieniem lnianym.

Chleb Żytni na drożdżach ze słonecznikiem.  Te chleb nie jest tak łatwy jak moje poprzednie wymaga czas i pobrudzenia rąk. 500 g mąki pszennej 300 g maki razowej 600 g wody ciepłej (nie wrzątku ani za letniej) 2 łyżeczki soli himalajskiej 100 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 9 g drożdży świeżych  Suche składniki umieszczam w misce i mieszam ze sobą, dodaje samą wodę (bez drożdży). Następnie wyrabiam cisato ok 5-10 minut, odstawiam do odpoczęcia, nastpenie w 20 ml wody rozpuszczam drożdże i dodaję do ciasta teraz wyrabiam kolejne 10 minut. Ciasto przekładam do miski nasmarowanej oliwą. Masa jest klejąca,tak musi być, nie dorzucać maki chyba że jest zbyt rzadka wtedy tylko odrobinę. Ciasto co 30 minut trzeba " rozciągać"tzn. przekładam na tzw kopertkę (z dna miski przekładam ciasto ku górze) i tak co 30 minut aż do upływu czasu ok 2,5h Po tym czasie foremkę smaruje oliwa i oprószam otrębami pszennymi, ciasto przekładam do foremek i przykrywam f

Dieta Pudełkowa - Lunchboxy na Niedzielę

Witam Lunchboxy na jutro Łatwo, zdrowo kolorowo. Zajmuje mi to nie całą godzinę pracy. 5 posiłków Śniadanie owsianka z mlekiem i kawa Box 1  Sałatka z tuńczykiem Pomidor, sałata lodowa, tuńczyk z puszki,oliwki oraz pieprz. Box 2 Makaron pełnoziarnisty z szpinakiem i owczym serem (szpinak ugotowany z szklanką rosołu, zmiksowany z jogurtem greckim) Papryka pieczona,groszek. Box 3 Placek pełnoziarnisty z jogurtem i bananem Placek (zmielone płatki owsiane,banan,jajko, miarka odżywki białkowej,cynamon,mleko kokosowe)  Usmażony na suchej patelni pod przykryciem, wysmarowany jogurtem greckim, bananami,orzechami i wiórkami kokosowymi. Box 4 Pierś indyka z makaronem pełnoziarnistym Makaron penne, szpinak z poprzedniego sosu, pierś indyka smażona w przyprawach na oliwie (papryka,oregano,pieprz,czosnek)