Witam
Dziś przepis na mój ulubiony domowy chlebek pełnoziarnisty.
__________________________________
¡Hola
Hoy en día, la receta de pan de grano entero hecho en casa favorita.
W Hiszpanii modne są bagietki, aby znaleźć dobry pełnoziarnisty chleb trzeba się za nim nachodzić.
Jestem na diecie, zatem unikam białego pieczywa.
Nie ma nic pyszniejszego jak kromka chleba z masłem i mlekiem z własnego wypieku.
Sama radość i pewność że jemy zdrowiej, bez spulchniaczy i konserwantów.
Przepis na dwa chlebki do mniejszych foremek.
- 800 g mąki pełnoziarnistej,
- 16 g suchych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 2 szklanki wody letniej,
- dodatkowo pestki dyni oraz słonecznika i kminek
Do dużej miski przysypuje wszystkie suche składniki i dokładnie ze sobą mieszam.
Do suchych składników dodaję stopniowo letnią wodę, i zaczynam delikatnie mieszać ze sobą.
Ciasto pierw wyrabiam nożem, a następnie wyrabiam je ręką, ciasto wyrabiam ok 5-10 minut.
Czas odstawić chlebek do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Po godzinie przekładam ciasto na stolnicę i dodaje nasiona, delikatnie wyrabiam ponownie ciasto.
Dwie małe keksówki wykładam papierem do pieczenia i porcjuje do nich chleb.
Chlebki odstawiam jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzewam na 200*C i wkładam chlebki, piekę 60 minut i gotowe.
_____________________________________
Receta para dos panes a moldes más pequeños.
800 g de harina integral,
16 g de levadura seca
1 cucharada de azúcar
1 cucharada de sal
2 tazas de agua tibia,
además, las semillas de calabaza y de girasol y el comino
En un recipiente grande przysypuje todos los ingredientes secos y mezclar bien juntos.
Respecto a los ingredientes secos, añado agua tibia poco a poco, y empiezo a mezclar suavemente juntos.
Amasar la masa primero con un cuchillo y luego se amasa a mano, amasar la masa unos 5-10 minutos.
Tiempo de lado el pan a subir en un lugar caliente durante unos 60 minutos.
Después de una hora de traducir la masa sobre una tabla de amasar y añadir las semillas, ligeramente amasar la masa de nuevo.
Dos pequeños keksówki forrada con papel de horno y les dispense el pan.
Los panes se dejó reposar durante 30 minutos en un lugar cálido.
Calentar el horno a 200 * C y poner panes, hornear 60 minutos y listo.
Chlebek jest pycha, nie kruszy się, smakuje pysznie i jest syty - co mnie bardzo cieszy w dobie spulchniaczy .
___________________________
El pan es el orgullo, no friable, su sabor es delicioso y está lleno - me hace muy feliz en la era de los rellenos.
A tutaj moje posiłki z chlebkiem
Kanapki z guacamole, mozzarellą i pomidorem, czarne oliwki.
Sałatka z mixem sałat,quacamole, jajko sadzone "na parze", pomidor i nasiona.
__________________________________
Y aquí mis comidas con pan
Sándwiches con guacamole, queso mozzarella y tomate, aceitunas negras.
Ensalada de lechuga mezcla, guacamole, huevo frito "en la mano" semillas de tomate, y.
Polecam i Smacznego
Pozdrawiam
Komentarze
Prześlij komentarz