Witam
Dziś na obiad Zupa
Chudy krupnik na Udku kurczaka
Krupnik kojarzy mi się z dzieciństwem, Polską
Mój to odchudzona wersja krupniku tradycyjnego na wywarze z kości.
Zupy w zdrowym odżywianiu są bardzo zdrowe, pożywne i mało kaloryczne.
Dobrze zatem zabieramy się za gotowanie.
Składniki potrzebne do naszej zupy:
- udko z kurczaka
- włoszczyzna
- szklanka kaszy jęczmiennej drobnej
- 2 ziemniaki
- 5-6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
- suszona natka pietruszki
Udko dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 -2 litrami zimnej wody. Całość zagotowujemy do momentu pojawienia się "szumowin" na wierzchu, szumowiny zdejmujemy. Udko gotuje do miękkości ok 25-30 minut.
Włoszczyznę kroję w kostkę wkładam do innego garnka, dodaje ziele oraz liście laurowe, zalewam zimną woda i gotuję. Po ok 30 minutach wyjmuję kurczaka z wody(udko odkładam na talerz do ostygnięcia), a wywar przelewam do gotujących się już warzyw.
Ziemniaka kroję w kostkę, przepłukuję zimną wodą przekładam do zupy, wraz z ziemniakiem wkładam szklankę przepłukanej kaszy jęczmiennej całość zagotowuje do miękkości ziemniaka i kaszy. Na sam koniec obieram udko z skóry, a chude mięsko oddzielam od kości i dodaje do zupy.
Doprawiam do smaku i posypuje natką pietruszki.
Gotowe.
Szybkie,smaczne ni i zdrowe.
Pozdrawiam
Komentarze
Prześlij komentarz