Witam
Dziś 9 inspiracji z mojej kuchni na zdrowe dietetyczne obiady
Stek smażony polany sosem Lea Perrins
- stek wołowy
- sól i pieprz
- sos Lea perrins
- mix sałat z surową marchewką
- ostra papryka
Stek smażę z każdej strony na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok 1 minuty z każdej strony.
Zdejmuję na kratkę i doprawiam solą, pieprzem i kilkunastoma kroplami sosu Lea Perrins.
Podaje na mixsie sałat oraz ostra papryka poprawiająca metabolizm.
Makaron pełnoziarnisty z sosem szpinakowym
Makaron pełnoziarnisty z sosem z śmietany ryżowej i szpinaku.
- Fasolka zielona/szpinak/śmietanka ryżowa,
- makaron penne pełnoziarnisty
- oliwa z oliwek
- czosnek
- curry
- sos salsa tabasco.
Na patelni podgrzewam oliwę, dodaje ząbek czosnku, szpinak i fasolkę, dusze razem. Makaron gotuje,odcedzam przerzucam do garnka wlewam śmietankę i przyprawiam curry,solą i pieprzem, mieszam i gotowe. Szpinak z fasolkę dusze ok 10-15 minut dorzucam do makaronu mieszam i gotowe, sosem tabasco skraplam na sam koniec.
Jajko sadzone na makaronie w sosie pomidorowym
- sos włoski z lidla
- pierś z kurczaka
- makaron szpinakowy
- przyprawy czosnek granulowany
- pieprz
- papryka
- koper.
Jajko smażone na parze - na rozgrzana patelnie teflonowa wbijam jajko, a następnie ustawiam na niski ogień i przykrywam przykrywką, w ten sposób duszę jajko aż się zetnie a żółtko będzie płynne.
Pierś z kurczaka, myje, osuszam, kroję w kawałki, doprawiam do smaku, smażę na patelni bez tłuszczu kilka minut, a następnie dolewam sos pomidorowy.
Makaron gotuje al'dente i wrzucam go do sosu, całość mieszam i procuje a na górę układam jajko i posypuje obficie koprem.
Tatar z łososia z makaronem w sosie szpinakowow-śmietankowym.
- Szpinak świeży
- makaron szpinakowy
- śmietanka 18% lub śmietanka ryżowa
- łosoś wędzony
- cebula
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Na rozgrzana patelnie dodaję 1 łyżkę masła klarowanego, a następnie wrzucam szpinak,podsmażam do zmięknięcia, dodaje odrobinę śmietanki, ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprz i sól a a następnie miksuje na gładki sos.
Makaron gotuje al'dente i dodaje do sosu, dokładnie mieszam by oblepił cały makaron układam na talerzu.
Tatar z łososia:
Łososia sieka na drobne kawałki, dodaje do niego odrobinę soku z cytryny i posiekano drobną cebulkę. Formuje kulki i układam na makaronie. Dekoruje świeżym pomidorem.
Sos z tofu z makaronem szpinakowym w sosie pomidorowym.
- ser tofu
- makaron szpiankowy
- brokuły
- ostra papryczka
- marchew
- czosnek
- pieprz i sol
- papryka słodka
- oregano,
- bazylia
- Makaron
- sos pomidorowy passata
Na patelnie wlewam oliwę z oliwek, dodaję pokruszone drobno tofu, podsmażam kilka minut, następnie dodaje wszystkie przyprawy i zalewam szklanką sosu pomidorowego "passata". Taki sos dusze ok 15 minut pod przykryciem.
Warzywa gotuje do miękkości, a makaron gotuje al'dente.
Grillowana roladka z indyka
Roladka z indyka, przygotowana na grillu lub patelni grillowej.
- Pierś z indyka
- mozzarella light
- pieczarki
- sol, pieprz,czosnek,
- papryka słodka
- zioła prowansalskie.
Na środek układam starty ser mozzarella i zawijam w rulonik.
Całośc owijam w folię i grilluje na grillu 15-20 minut przekręcając od czasu do czasu zawiniątko.
Podaje na mixsie sałat, z pomidorem z jogurtem greckim i ogórkiem konserwowym.
Zupa warzywna z kaszą jęczmienną.
Zupa krem to nic innego jak ugotowane osobno warzywa, dodane do siebie i zmiksowane na gładki krem:
- por,
- ziemniak,
- 3 marchewki,
- pomidor,
- seler,
- kawałek brokuła
- szklanka wody lub rosołu
- kasza jęczmienna ugotowana osobno
- sól i pieprz
Warzywa gotuje do miękkości a następnie całość miksuje, dolewam szklankę wody oraz dodaje ugotowaną wcześniej kasze, doprawiam do smaku i gotowe.
- pełno i do syta a kalorii ok 220
Spaghetti pełnoziarniste z sosem szpinakowym
- 100 g makaronu pełnoziarnistego,
- 100 g szpinaku świeżego,
- 100 g piersi z indyka,
- pół łyżeczki przyprawy natur
- oliwa z oliwek
Makaron gotuje al dente, indyka doprawiam przeprawą "natur" podsmażam na patelni z oliwią.
W oddzielnym garnku smażę szpinak, następnie go miksuje na gładki sos, dodaje indyka i makaron razem mieszając.
Smażona pierś z indyka z kaszą gryczaną i ostrą surówką
- Pierś z indyka
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz i curry
- mix sałat
- ostra papryka chilli
Pierś myję, osuszam, oczyszczam i porcjuje, (nie rozbijam jej) doprawiam przyprawami i panieruje w jajku i bułce. Koleta smażę na oliwie z oliwek przez 2 minuty z każdej strony a następnie przekładam na 10 minut do piekarnika 190*C .
Kasze gotuje sypką 1 szklanka kaszy na 2 wody gotuje ok 15 minut.
Surówka to mix sałat z surową marchewką, pomidor oraz ostra papryką chilli polana oliwą z oliwek
Pozdrawiam
Nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni będąc na diecie. W 15-20 minut można wyczarować na prawdę efektywny i zdrowy obiad np. łososia pieczonego w piekarniku z kaszą jaglaną i fasolką szparagową (mrożoną) z patelni. Pełnowartościowy i zdrowy. Moja
OdpowiedzUsuńPani dietetyk z https://dietetykleszczynska.pl pokazała mi, że w niedługim czasie wyczarujemy pyszne propozycje kulinarne.