Przejdź do głównej zawartości

Ciasto do pierogów - idealne ciasto do fit pierożków, z farszem z jagód i twarogu.

Witam

Przepisów masa, ale i masa niewypałów
ciasta robione czeto były twarde a smak taki sobie.





Dzis postanowiłam zrobić własne ciasto 
i wyszło.
Co mnie niezmiernie cieszy, jestem jedną z osób które uwielbia pierogi :)


Ciasto do pierogów ok 25 małych sztuk ok 5 cm

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 130 g wrzątku
  • 1 jajko M
  • 3 łyżki oleju
Make przesiewam do miski tworząc kopiec, na środku drażę dziurę, wlewam wrzątek i mieszam dokładnie łyżką całość.
Odstawiam do wystygnięcie na ok 5 minut - to ważne aby ciasto było wystudzone inaczej jajko sie zetnie.
Następnie dodaje jajko i mieszam, no i na samym końcu 3 łyżki oleju i teraz najgorsze wyrabianie ciasta ok 5 minut.
Ciasto przykrywam ściereczką na 10 minut do odpoczęcia i jest gotowe do rozwałkowywania.
Ciasto jest lepkie i super sie klei, nie należy ciasta rozciągać ani rozwałkowywać zbyt cienko.





farsz jagodowy

  • 250 g  twarogu chudego
  • 100 g jagód ( u mnie mrożone)
Całość ugniatam widelcem i mieszam ze sobą, nie dodałam cukru jeżeli ktoś lubi słodkie może dodać stewię lub inne słodzidło.

Pierogi farszuję ok 1 łyżeczka farszu lepię i gotuje we wrzątku ok 4 minut.
polewam jogurtem naturalnym i jagodami.

Pycha.

a tu tabelka kaloryczności - 1 porcja 100 g ma tylko 217 kcal :)


pozdrawiam








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak ćwiczyć na stepperze? Efekty ćwiczeń.

Witam Na mojej zszywce rozpropagowałam ćwiczenia na stepperze co mnie niezmiernie cieszy. Stepper jest cudownym mini urządzeniem do gubienia zbędnych kilogramów. W mojej przygodzie z stepperem udało mi się zgubić kilka zbędnych centymetrów,ujędrnić nogi i wysmuklić łydki. Jak prawidłowo ćwiczyć na stepperze? Przed każdym treningiem pamiętajmy o rozgrzewce.  Rozgrzewka musi być zrobiona, w przeciwnym bądź razie mogą pojawić się problemy z kolanami . Krótka rozgrzewka 5 minutowa nikomu nie zaszkodzi, mogą być to: wymachy nóg,  pajacyki,  kilka skrętoskłonów   Skip w miejscu Trening na stepperze samo cardio. Na stepperze można ćwiczyć codziennie, ale czy ma to sens na dłuższą metę?  Nie, niestety nie ma, szybko się on znudzi i wyląduje w szafie lub pod łóżkiem. Codziennie ćwiczenia są monotonne i po pewnym czasie organizm się do nich przyzwyczaja. Jak zatem ćwiczyć na stepperze? Polecam treningi 3-4 razy ...

Cała prawda o ćwiczeniu na stepperze

Miałam napisać w godzinę siedzę dwie Dotrwaj do końca na końcu dobre jaja są :) albo przewiń i potem poczytaj całość. Wszystkie pytania można pisać tu lub na maila lub na instagramie Vaneska_fit No wiec mam godzinę czasu od treningu do posiłku więc co nie co napisze więcej niż w moich poprzednich wpisach. Cały czas się uczę a nauka nie idzie  w las a w efekty które zaczynam wiedzieć gołym okiem. Cała prawda polega na tym że gdy nie trzymasz diety, nie wiesz co zjeść przed i co zjeść po treningu to cały trening może szlak trafić, a Twój organizm  nie zyska nic na tym oprócz dotlenionych płuc i lepszego ukrwienia serca- to są tez plusy, jeżeli zależy Ci na spalaniu tłuszczu a nie jego gromadzeniu to usiądź wygodnie, odłóż wszystko to co ludzie piszą na insta i pokazują bo prawda jest taka. Jeżeli jesteś nowicjuszem i nie wiesz co to jest ćwiczenia tlenowe już pisze, ćwiczenie te polega na wykonywaniu danej czynności przez określony czas w odpowiednim...

Chleb Żytni na drożdżach ze słonecznikiem oraz siemieniem lnianym.

Chleb Żytni na drożdżach ze słonecznikiem.  Te chleb nie jest tak łatwy jak moje poprzednie wymaga czas i pobrudzenia rąk. 500 g mąki pszennej 300 g maki razowej 600 g wody ciepłej (nie wrzątku ani za letniej) 2 łyżeczki soli himalajskiej 100 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 9 g drożdży świeżych  Suche składniki umieszczam w misce i mieszam ze sobą, dodaje samą wodę (bez drożdży). Następnie wyrabiam cisato ok 5-10 minut, odstawiam do odpoczęcia, nastpenie w 20 ml wody rozpuszczam drożdże i dodaję do ciasta teraz wyrabiam kolejne 10 minut. Ciasto przekładam do miski nasmarowanej oliwą. Masa jest klejąca,tak musi być, nie dorzucać maki chyba że jest zbyt rzadka wtedy tylko odrobinę. Ciasto co 30 minut trzeba " rozciągać"tzn. przekładam na tzw kopertkę (z dna miski przekładam ciasto ku górze) i tak co 30 minut aż do upływu czasu ok 2,5h Po tym czasie foremkę smaruje oliwa i oprószam otrębami pszennymi, ciasto przekładam do foremek i przykrywam f...