witam
Kult wypieku ciasta trwa dalej w mojej kuchni
dziś chleb razowo-żytni
- 450 g mąki razowej
- 220 g mąki żytniej
- 500 ml ciepłej przegotowanej wody
- 45 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 50 g słonecznika
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Wodę studzę tak aby móc w niej trzymać palec i się nie poparzyć.
Dodaje do niej cukier oraz rozkruszone drożdże, mieszam i odstawiam na bok.
Obie mąki z sobą mieszam w dużej miśce, dodaje ziarna słonecznika i sól.
Rozczyn wlewam do miski i dodaję łyżkę oleju. Całość mieszam ok 3-4 minut, po czym lekko wyrabiam dłońmi.
Miskę odstawiam na 50 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką.
Piekarnik nastawiam na 200*C
Długą foremkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam chleb, wierzch posypuję ziarnami słonecznika (można foremkę posmarować masłem klarowanym) wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut.
Wyjmuje i studzę na kratce.
U mnie foremka miała ok 40 cm dlatego chlebek wyszedł płaski ok 5 cm :) gdy włożymy do mniejszej foremki chleb będzie wysoki.
kaloryczność domowego chleba
chleb jest pycha!
pozdrawiam
Komentarze
Prześlij komentarz