Witam
Dziś trochę teorii, czyli co jeść by chodzić najedzonym a jednocześnie być zdrowym a efektem ubocznym będzie chudniecie z niechcianych kilogramów i tłuszczyku.
Podstawą odchudzania jest DIETA bez zdrowego racjonalnego odżywiania nie schudniemy, dieta to nie tymczasowy okres odżywiania typu 2 tygodnie, to nic innego jak stałe zdrowe odżywianie się.
Podstawą sukcesu zdrowia i pięknej sylwetki nie są ćwiczenia a dieta.
Próbowałam to przeskoczyć niestety - poległam.
Zdrowe posiłki to 70% sukcesu teraz to wiem i podzielę się swoim doświadczeniem z Wami.
Podstawą sukcesu zdrowia i pięknej sylwetki nie są ćwiczenia a dieta.
Próbowałam to przeskoczyć niestety - poległam.
Zdrowe posiłki to 70% sukcesu teraz to wiem i podzielę się swoim doświadczeniem z Wami.
Czym jest indeks Glikemiczny i jaki ma on wpływ na organizm?
To nic innego jak lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.
Po zjedzeniu produktów o niskim indeksie glikemicznym jesteśmy syci, najedzeni, mamy więcej energii, cera i skóra jest ładniejsza a także chudniemy.
Jedząc produkty o wysokim indeksie glikemicznym automatycznie tyjemy, a cukier z pokarmu zostaje zamieniony w tłuszcz.
Ot co filozofia.
Co jeść ? O to lista produktów o niskim indeksie, dobrze je ze sobą łączyć :)
Uwaga aktualizacja informacji
Ostrzeżenia dotyczące błędnej interpretacji koncepcji indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny jest wartością uśrednioną!
Wartość IG uzyskuje sie, dokonując pomiaru glikemii u grupy osób i wyliczajac srednia z otrzymanych danych. Jest takze srednia wartością dla róznych produktów nalezacych do jednej kategorii.
GI takich samych produktów zbozowych moze byc inne, w zaleznosci od wielu czynników, na przyklad zawartosci bialka i blonnika.
W tabelach zamieszczono wartosci usrednione. IG bialej maki wynosi 69±6, co oznacza, ze jego wartosc maksymalna moze wynosic 75, a minimalna 65.
Indeks glikemiczny jest wartoscia średnia, stosowana po to, by ulatwic nam dokonanie wlasciwego wyboru.
Niektórzy autorzy popelniaja bledy uzywajac pojecia indeksu glikemicznego.
Indeksy glikemiczne mozna podzielic na trzy grupy:
Wysokie, srednie i niskie.
Wedlug wiekszosci autorów:
IG ponizej 55 uwaza sie na niskie
IG pomiedzy 55 a 69 za srednie
IG powyzej 70 za wysokie
Ten podzial nie jest poprawny pod wzgledem fizjologicznym. Mozna uznac go za wytwór „politycznie poprawny”, powstaly by usatysfakcjonowac przedstawicieli przemyslu spozywczego i zapobiec zakwalifikowaniu wiekszosci wytwarzanych przez nich produktów do kategorii „wysoki IG”.
Taki podzial odpowiada takze zaleceniom dietetyków – tradycjonalistów, zalecajacych spozywanie duzych ilosci produktów zbozowych.
Dlatego wlasnie nie mozna bezkrytycznie podchodzic do tablic IG, zamieszczanych w niektórych ksiazkach i na stronach internetowych, a skonstruowanych w oparciu o bledne zalozenia. Brak wiedzy naukowej sprawia, ze autorzy bezmyslnie tworza kolejne kopie, nie troszczac sie o to, jakimi pobudkami kierowali sie twórcy.
Prawidlowa klasyfikacja przedstawia sie w sposób nastepujacy:
Niski GI – ponizej 35
Sredni – miedzy 35 a 50
Wysoki – powyzej 50
Te klasyfikacje mozna opisac takze inaczej:
Niski IG – ponizej 50, BARDZO NISKI – ponizej 35
Wysoki IG – powyzej 50
Nalezy tez zwrócic uwage na sprzeczne informacje pojawiające sie w rozmaitych tabelach.
Kiedy opracowywano koncepcje indeksu glikemicznego, zaproponowano dwie metody jego ustalania. Czesc naukowców chciała, aby konstruując tablice za wartość referencyjna przyjac te dla bialego pieczywa, oznaczajac ja jako 100. Inni glosowali za przydzieleniem tej liczby glukozie. Pierwsza propozycja zostala w koncu odrzucona, ponieważ indeks gliekmiczny bialego chleba moze ulegac zmianie w zaleznosci od pochodzenia ziarna, z którego uzyskano make, przebiegu procesu fermentacji i pieczenia.
Wybór glukozy jako punktu odniesienia okazal sie trafny, gdyz jest ona calkowicie wchlaniana w jelicie.
W literaturze i Internecie mozna znalezc tablice z indeksami glikemicznymi wyliczonymi wzgledem obu wartosci przyjetych jako referencyjne i trudno jest zweryfikowac zródlo zawartych w nich informacji. Zdarzaja sie tez przypadki, kiedy odmiennie obliczone indeksy glikemiczne znajduja sie w jednej tabeli. Dlatego zalecamy korzystanie wylacznie ze sprawdzonych, naukowych zródel.
Na stronie zamieszczono tabele IG, w których podano srednie wartosci uzyskane podczas badan naukowych. Oczywiscie lista pokarmów nie jest wyczerpująca i stale sie rozrasta.
Czytelnicy ksiazek Michela Montignaca moga byc zaskoczeni, ze niektóre wartosci róznia sie od tych znajdujacych sie w jego publikacjach. Na przyklad IG nieslodzonych platków kukurydzianych wynosi 45, podczas gdy w niektórych ksiazkach zamieszczono wartosc 40. Odpowiedz jest prosta: od czasu wydania ksiazki pojawily sie nowe wyniki badan, co pozwolilo na weryfikacje danych. Informacje te sa bez przerwy uaktualniane i zmiany mozna znalezc takze w najnowszych ksiazkach Montignaca.
chcesz poczytać bardziej obszernie o indeksie polecam ten artykuł Indeks Glikemiczny
Te produkty wspomagają odchudzanie i je należy włączyć na stałe do diety
|
|
Te produkty można jeść od czasu do czasu
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
|
|
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
A tych produktów należy unikać
|
|
Produkty z niskim indeksem glikemicznym - źródło tabeli glukoza.pl
Dość logiczna tabelka co możemy jeść a co wykluczyć diety by zachować zdrową i smukłą sylwetkę.
Mam nadzieję że ta rozpiska pomoże wam w układaniu swoich jadłospisów.
Pamiętać warto iż surowe warzywa mają niższy indeks niż gotowane, dlatego gdy mamy okazję zjeść surówkę z gotowanej marchwi lub z startej zawsze wybierajmy surową wersję.
Na dniach zmienię swoje posiłki, ponieważ niektóre z moich dań posiadają kilka składników o wysokim indeksie muszę je zastąpić.
Zatem wyzwanie jakie sobie stawiam to posiłki o niskim indeksie glikemicznym takie by je zjeść, mieć energię a także rzeźbić się i budować mięśnie- ponieważ ćwiczę muszę jeść tak bym była zadowolona z efektów całości.
Zdaję sobie sprawę że wiele "zdrowych" dań nie smakuje, więc postaram się doprawiać tak moje dania bym mogła jeść i ja i podzielić się z Wami jak poprawić i jeść smacznie i z apetytem.
Nie ma nic gorszego jak zmuszanie się do jedzenia bez smaku, takie odżywianie nie potrwa długo, a nie chodzi mi o krótką metę ale o stałe zmienienie nawyków żywieniowych.
Pamiętać warto iż surowe warzywa mają niższy indeks niż gotowane, dlatego gdy mamy okazję zjeść surówkę z gotowanej marchwi lub z startej zawsze wybierajmy surową wersję.
Na dniach zmienię swoje posiłki, ponieważ niektóre z moich dań posiadają kilka składników o wysokim indeksie muszę je zastąpić.
Zatem wyzwanie jakie sobie stawiam to posiłki o niskim indeksie glikemicznym takie by je zjeść, mieć energię a także rzeźbić się i budować mięśnie- ponieważ ćwiczę muszę jeść tak bym była zadowolona z efektów całości.
Zdaję sobie sprawę że wiele "zdrowych" dań nie smakuje, więc postaram się doprawiać tak moje dania bym mogła jeść i ja i podzielić się z Wami jak poprawić i jeść smacznie i z apetytem.
Nie ma nic gorszego jak zmuszanie się do jedzenia bez smaku, takie odżywianie nie potrwa długo, a nie chodzi mi o krótką metę ale o stałe zmienienie nawyków żywieniowych.
powodzenia i pozdrowienia
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń