witam
Kolejny chlebek
Bardzo szybki w wykonaniu chlebek pełnoziarnisty.
Ciągle goszczący w moim domu - każdy z nas go uwielbia.
- 600 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka płaska soli
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody
Suche składniki dokładnie mieszam. Do dużego pojemnika wykruszam drożdże i zalewam ciepłą wodą( 2 i pół szklanki), mieszam i dodaje do suchych składników. Całość mieszam ze sobą dokładnie i przykrywam folią spożywczą. Ciasto odkładam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto, posypuje słonecznikiem na wierzch i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz