Kolejny chlebek
Moja mała piekarnia cały czas piecze chlebek z poprzednich przepisów.
Dziś udoskonaliłam go o otręby żytnie, siemię lniane i słonecznik
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżka płaska soli
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek otrębów żytnich
- 5 łyżek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 1/2 szklanki ciepłej wody
Suche składniki dokładnie mieszam. Do szklanki wykruszam drożdże i zalewam ciepłą wodą, mieszam i dodaje do suchych składników, a następnie kolejną szklankę wody. Całość mieszam ze sobą dokładnie i przykrywam folią spożywczą. Ciasto odkładam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto, posypuje słonecznikiem na wierzch i odstawiam na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik ustawiam na 200*C i wkładam masę, chleb piekę 55 minut.
Studzę i gotowe.
Pysznie i zdrowo
Chleb jest świeży przez kilka dni.
Komentarze
Prześlij komentarz