Domowy chleb pełnoziarnisty z świeżymi drożdżami
Ten chleb gościu u mnie już prawie pół roku.
Jest banalnie prosty i pyszny.
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 13 g świeżych drożdży
- 2 szklanki wody przegotowanej ciepłej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki słonecznika
W jednej szklance letniej wody rozpuszczam drożdże. Do miski wsypuje suche składniki i pestki słonecznika(można użyć każdych nasion i pestek) mieszam ze sobą, nie robię rozczynu z drożdży, po prostu je mieszam do rozpuszczania w ciepłej wodzie i dodaje do suchych składników, dolewam też druga szklankę wody całość mieszam łyżką, aż składniki się połączą, ciasto ma być rzadkie, ale nie za bardzo. Teraz ciasto zakrywam folią spożywcza i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce (25*C) np. przy grzejniku. Po godzinie, ciasto przekładam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 20 minut do "podrośnięcia" . Piekarnik ustawiam na 200*C z funkcją termoobiegu i wstawiam na godzinę czasu, termoobieg wyłączam po 25 minutach.
Chlebek Gotowy, wystarczy tylko go ostudzić i jest gotowy do spożycia.
Śmiało można go trzymać do trzech czterech dni i smakuje super.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz