witam
Ciasto bez wyrzeczeń?
owszem - serniczek, dużo białka mało wyrzutów sumienia.
Składniki:
Spód ciasto owsiane:
- 100 g płatków owsianych
- 10 g otrąb pszennych
- 1 jajko
- 20 g naturalnego masła 80%
- 50 g cukru drobnego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Płatki owsiane mielimy na mąkę owsianą, wrzucamy całość do miseczki zagniatamy i odkładamy na 30 minut do zamrażalki.
Po 30 minutach wyjmuję, i przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko nakłuwam ciasto widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika 200*C na 10 minut. Spód wyjmuję i studzę
Masa serowa
- 800 g sera twarogowego
- 50 g cukru pudru
- 4 zółtka
- 4 białka jaj
- 30 g rodzynek (uprzednio zalanych wrzątkiem)
Polewa to nic innego jak czekolada gorzka z olejem kokosowym.
Ser mielę w blenderze bardzo drobno, białka jaj ubijam na sztywna pianę.
Do sera dodaję mąkę ziemniaczaną, żółtka cukier puder, rodzynki, dobrze ze sobą mieszam.
Białka jaj dodaje po łyżce do masy serowej i ostrożnie mieszam. Gdy cała masa jest już połaczona przelewam do spodu owsianego.
Piekarnik nagrzewam do 170*C i wstawiam ciasto na ponad 65-70 minut.
Sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia, na wierzch polałam czekoladę gorzką wymieszaną z olejem koksowym.
A tutaj tabela kaloryczności.
porcja na talerzu waży 175 g
pozdrawiam :)
Dziękuje za ten przepis! ♥ Dopiero trafiłam na Twojego bloga i na pewno, zostanę na dłużej! ♥
OdpowiedzUsuńdziękuje :) zapraszam serdecznie
UsuńW sposobie wykonania piszesz, że dodajesz mąkę ziemniaczaną, a w liście składników jej nie ma. Ile jej dodać? Łyżkę? Dwie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam- zapowiada się smakowicie ;)