Witam
Przepisów masa, ale i masa niewypałów
ciasta robione czeto były twarde a smak taki sobie.
Dzis postanowiłam zrobić własne ciasto
i wyszło.
Co mnie niezmiernie cieszy, jestem jedną z osób które uwielbia pierogi :)
Ciasto do pierogów ok 25 małych sztuk ok 5 cm
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 130 g wrzątku
- 1 jajko M
- 3 łyżki oleju
Make przesiewam do miski tworząc kopiec, na środku drażę dziurę, wlewam wrzątek i mieszam dokładnie łyżką całość.
Odstawiam do wystygnięcie na ok 5 minut - to ważne aby ciasto było wystudzone inaczej jajko sie zetnie.
Następnie dodaje jajko i mieszam, no i na samym końcu 3 łyżki oleju i teraz najgorsze wyrabianie ciasta ok 5 minut.
Ciasto przykrywam ściereczką na 10 minut do odpoczęcia i jest gotowe do rozwałkowywania.
Ciasto jest lepkie i super sie klei, nie należy ciasta rozciągać ani rozwałkowywać zbyt cienko.
farsz jagodowy
- 250 g twarogu chudego
- 100 g jagód ( u mnie mrożone)
Całość ugniatam widelcem i mieszam ze sobą, nie dodałam cukru jeżeli ktoś lubi słodkie może dodać stewię lub inne słodzidło.
Pierogi farszuję ok 1 łyżeczka farszu lepię i gotuje we wrzątku ok 4 minut.
polewam jogurtem naturalnym i jagodami.
Pycha.
a tu tabelka kaloryczności - 1 porcja 100 g ma tylko 217 kcal :)
pozdrawiam
Komentarze
Prześlij komentarz