Ładunek glikemiczny - co to jest i jak się go oblicza? http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/ladunek-glikemiczny-co-to-jest-i-jak-sie-go-oblicza_44196.html
Witam
Nie dawno był poruszony Indeksu Glikemicznego
Dziś bardzo ważna kwestia a mianowicie Ładunek Glikemiczny , który ma w znacznie większej znaczenie niż sam Indeks Glikemiczny.
Ucząc się stale o zdrowym odżywianiu nie wolno ominąć tego tematu dlatego warto znać tą wiedzę i wykorzystać ją w praktyce czyli w codziennej diecie.
Pozwolę sobie zacytować bardzo dobry artykuł Pani Dietetyk Aleksandry Żyłowskiej.
Uważam że ten artykuł jest jednym z najlepszych.
Ładunek glikemiczny to wartość odnosząca się do porcji produktu spożywczego zawierającego węglowodany. Określa on wpływ spożycia danej żywności na zmiany poziomu cukru we krwi. Jest dokładniejszym wskaźnikiem niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów i szybkość ich wchłaniania, ale także ilość węglowodanów zawartą w porcji produktu.
To ci się przyda

Przykładowe obliczenia ładunku glikemicznego
- Cukinia: cukinia, która waży 250 g, zawiera 8 g węglowodanów i ma IG=15; ŁG = 8x15/100 = 1,2.
- Arbuz: plaster arbuza o masie 100 g zawiera 7,15 g węglowodanów i ma IG=72; ŁG = 7,15x72/100 = 5,15.
- Czekolada: 2 paski czekolady, które ważą 48 g, zawierają 27,2 g węglowodanów i mają IG=49; ŁG = 27,2x49/100 = 13,3.
- Bułka pszenna: w białej bułce o masie 80 g znajduje się 46,2 g węglowodanów, a jej IG=70; ŁG= 46,2x70/100 = 32,3.
- Chleb żytni razowy: 2 kromki żytniego chleba ważą 70 g i zawierają 35,8 g węglowodanów, IG chleba wynosi 57; ŁG= 35,8x57/100 = 20,4.
Tabela wartości ładunku glikemicznego wybranych produktów spożywczych
Nazwa produktu
|
Wielkość porcji w gramach
|
Wielkość porcji w miarach domowych
|
Zawartość węglowodanów w porcji w gramach
|
IG
|
ŁG
|
Kasza jęczmienna gotowana | 157 | 1 szklanka | 44,3 | 70 | 31 |
Kasza gryczana gotowana
| 168 | 1 szklanka | 33,5 | 54 | 18 |
Płatki kukurydziane | 30 | 1 szklanka | 24,9 | 84 | 21 |
Płatki owsiane | 30 | 3 płaskie łyżki | 20,8 | 40 | 8 |
Ryż biały gotowany | 150 | 1 szklanka | 36 | 64 | 23 |
Ryż brązowy gotowany | 150 | 1 szklanka | 33 | 55 | 18 |
Bułka pszenna | 80 | 1 sztuka | 46,2 | 70 | 32 |
Chleb pszenny | 25 | 1 kromka | 13,6 | 70 | 10 |
Chleb razowy | 35 | 1 kromka | 17,9 | 57 | 10 |
Jogurt naturalny | 250 | 1 szklanka | 10,8 | 36 | 4 |
Mleko 3% | 250 | 1 szklanka | 12 | 27 | 3 |
Twaróg chudy | 100 | 1/2 kostki | 3,5 | 30 | 1 |
Cukinia | 250 | 1 sztuka | 8 | 15 | 1 |
Fasola szparagowa | 90 | 1 garść | 6,8 | 15 | 1 |
Marchew surowa | 45 | 1 sztuka | 3,9 | 30 | 1 |
Marchew gotowana | 45 | 1 sztuka | 34 | 80 | 3 |
Papryka czerwona | 230 | 1 sztuka | 15,2 | 15 | 2 |
Pomidor | 170 | 1 sztuka | 6,1 | 30 | 2 |
Ziemniaki gotowane | 150 | 2 średnie | 21 | 70 | 15 |
Arbuz | 100 | 1 plaster | 7,15 | 72 | 5 |
Niedojrzały banan | 120 | 1 średni | 28,2 | 55 | 16 |
Grejpfrut czerwony | 260 | 1 sztuka | 27,8 | 30 | 8 |
Gruszka | 150 | 1 sztuka | 21,6 | 30 | 6 |
Jabłko | 180 | 1 sztuka | 24,8 | 35 | 9 |
Maliny | 120 | 1 szklanka | 14,4 | 25 | 4 |
Truskawki | 70 | 1 garść | 5 | 25 | 1 |
Czekolada mleczna | 6 | 1 kostka | 3,4 | 49 | 2 |
Pączek | 70 | 1 sztuka | 43,5 | 69 | 30 |
Naleśniki | 75 | 1 sztuka | 40 źródło poradnik zdrowia | 85 | 34 |
Komentarze
Prześlij komentarz